Havuç ve Karnıbahar Püresi
Bir küçük havucu on dakika haşlayın içine bir küçük çiçek şeklinde karnıbahar ilave edin. 10 dakika daha haşlayıp iyice ezin.
Çeşitli sebzelerle bu şekilde ikili, üçlü kombinasyonlar yapıp bebeğinize yedirebilirsiniz.


Yoğurt


Yoğurt Bir litre 50 cc süte 150 cc mayalık yoğurt katılarak mayalanır. Pastörize günlük süt 90 dereceye kadar ısıtılıp 40 dereceye kadar kendiliğinden soğuması beklenip bu süte oda ısısındaki mayalık yoğurt iyice karıştırılarak kalın bir örtüye sarılır. Soğuk olmayan bir oda ısısı ortamında 8-9 saat mayalanır. Hemen buzdolabına sevk edilir.Tam kıvama gelmesi için birkaç saat buzdolabında dinlenir. Bebeğe küçük küçük kaplarda mayalanmış taze yoğurt yedirilir. Hazır yoğurt, süzme yoğurt iyi değildir. Bebek belsemsinde yoğurt çok önemlidir. Besin değeri sütten bile kıymetli ve iyi tolere edilen, vücuttaki toksinleri atma görevi olan, akciğerleri temizleyici ve güzel bir kalsiyum kaynağıdır. Sade ya da meyveli olarak yenebilir




. Tarhana çorbası Baharatsız ve tuzsuz hazırlanmış tarhana ılık suda biraz bekletilir. Sonra soğuk su katılarak yağsız kaynatılıp pişirilir. Tuz eklemek ilk bir yıl bebeklerin böbreklerine zararlıdır. 


Portakal, mandalina, elma, havuç suyu Yukarıdaki meyveler katı meyve sıkacağında sıkılarak ya da cam rende ile rendelenip suyu süzülerek hazırlanır. İlk etapta teker teker kaynatılmış soğutulmuş su ile birebir sulandırarak verilebilir. Alerji yapmadığına emin olunduktan sonra karışık meyve suları hazırlanabilir Turunçgiller genellikle sekiz aydan sonra verilir. Elma suyu en iyi meyve suyudur. Elma sadece bebekler için değil yetişkinler içinde sağlık veren bir meyvedir. Sebze çorbası Patates bebeklerin iyi tolore ettikleri besleyici bir besindir. Ancak bebek sindirim sistemi ilk altı ay nişastayı sindiremediği için altı aydan önce verilmez. Ispanak içindeki oksalik asit nedeni ile ilk bir yıl verilmez. Brokoli, kabak, patates ve havuç ile bir tatlı kaşığı yağlı tuzsuz çorba yapılır. Sebzeler için buharlı pişirme yöntemi çnerilir. Bebekler mevsimin sebze ve meyvelerini yemelidir. Hormonsuz ve taze olmalıdır. Her mevsim meyve ve sebzesinin o mevsime özel bir amacı bulunur. Dut enfeksiyonların arttığı yaz aylarında yetişir ve antibiyotik etkisi vardır, turunçgiller soğuk algınlığı ve gribin sık olduğu sonbahar ve kış meyveleridir,. Yüksek C vitamini deposudurlar. Mercimek çorbası Çok iyi bir protein kaynağıdır. Yumurta sarısı Yavaş yavaş başlanmalıdır. Et Bebekler için en iyi et kaynağı kıymadır. Sebze çorbalarına karıştırılarak ya da köfte olarak verilebilir.







bebeklere Verilen İlk Ek Gıdaların Amacı

Bebeğe ek gıda vermemizin amacı bebeği doyurmaktan çok onu yeni tatlara alıştırmak. Bu nedenle ilk ek gıdaya başlarken bir kaç çay kaşığı ile başlayıp daha sonra arttırarak tam bir öğüne geçilmesi öneriliyor.
Uzmanlar bebeği ilk ek gıdaya alıştırmak için şunlara dikkat etmenizi öneriyorlar.
  • İlk püreler yumuşak ve akışkan olmalı. Bu nedenle bir miktar su ile hazırladığınız püreleri sulandırın.
  • Bebek çok açken ek gıda vermek yerine önce onu biraz emzirip sakinleştirin.
  • Bebeğe yedirirken küçük çay kaşığı kullanın
  • Ek gıdayı öyle yemeği sırasında vermeye çalışın
Bebek gıdası için hazırlanmış kitapları takip ediyorsanız piyasaya yeni bir kitap çıktı. Adı yaşasın mutfakta annem var. Kitaba bakınca gördüm ki yazarda aynı benim oğluma başladığım şekilde ek gıdalara başlanmasını öneriyor ve bunun için basit tarifler veriyor. Bundan yola çıkarak bir kaç tane basit püre tarifi vermek istiyorum. Hazırladığınız pürelerin artan miktarlarını dip frizde saklayıp daha sonra yedirebilirsiniz






İNEK SÜTÜ VERİLMEMELİ!!!

Bebeklerin en az bir yıl inek sütüyle beslenmemesi gerekiyor. Çünkü;
• İlk 1 yaşta inek sütü ile beslenen bebeklerde alerjik hastalıklara daha sık rastlanır.
• İnek sütü daha fazla yağ ve sodyum içerdiğinden böbrek yükünü ağırlaştırıyor.
• İnek sütünün hazmı zor oluyor.
• İnek sütü daha düşük D vitamini içerdiğinden bebekte normal kemik gelişimini sağlayamıyor.

• İnek sütü daha düşük demir ve C vitamini içerdiğinden bağırsaklarda gözle görülmeyen çok küçük kanamalara ve bunun sonucunda bebekte kansızlığa yol açabiliyor.
BUNLARA DİKKAT!!!!!!


Bebekleri ek besinle beslemeye başlayan annelerin dikkat etmeleri gereken bazı noktalar var. Bunları şöyle sıralamak mümkün:


• Püresi yapılacak sebze ve meyvelerin taze, mevsimlik ve hormonsuz olmasına dikkat edilmeli
• Bebeğe verilen yoğurt en geç bir gün önce mayalanmış olmalı.
• Ek besinler kaşıkla ve az miktarda başlanarak verilmeli.
• Yeni denenecek yiyecekler bebeğin yeme olasılığını arttırmak için açken verilmeli.
• Ek besinlerin hepsine aynı hafta da başlanmamalı. En az 5 günlük aralarla beslenme programına eklenmeli.
• 4-6 ay arası yiyecekler püre şeklinde hazırlanmalı (süzgeçten geçirme şeklinde), 7. aydan sonra ezmeye geçilmeli.
• Özellikle 8. aydan sonra köfte, kabak dolması, makarna gibi yiyeceklerle, pütürlü yiyeceklere geçiş yapılmalı.
• Yiyecekler hazırlanırken işe eller yıkanarak başlanmalı ve temiz kaplarda pişirilmeli.
• Bebeğin hoşlanmadığı yiyecekler 2-3 haftalık aralarla zaman zaman tekrar denenmeli, her şeye rağmen yemek istemiyorsa ısrar etmekten kaçınmalı, bu besin bebeğin sevdiği bir başka besinin içine katarak verilmeli