Bu soru kafama takılmıştı.zararlımı değilmi?bebek içinde rahat hareket edecek anne rahatına bakacak diye yürüteç kullanmak doğrumuydu?biraz neti karıştırdım.Çünkü çok fazla karşı görüş vardı .Benim gönlüme zaten hiç yatmamış olan yürüteç olayının yanlış olduğunu anlamış oldum.Kısacası bizim evimize yürüteç giremeyecek..

Yürüteç (örümcek) bebeklerin kaslarının, doğru olmayan zamanlarda güçlenip, yanlış yürümeye alışmasına neden olur. Yürütece bindirilen bebekler dikkat ederseniz ayak parmaklarının üstünde yükselerek yürümeye çaba gösterir. Bu durum bebeğin bacağının arkasındaki adalelerde fazla zorlanmaya, yüklenmeye neden oluyor. Bu yüzden ön bölümdeki adalelerle kalçasının kasları zayıf kalıyor. 8 aydan küçük bebekler için yürüteç kullanmaya kalkışmak da çok büyük hatadır. Bebekleriniz yürüteç üzerinde dengeli duramayacak, adımlarını sağlam atamayacaktır. Çok süratli ve dengesiz yürüyeceği için kendisine zarar verecektir. Bu dengesiz ve hızlı sürüş ev kazalarına ve bebekte yaralanmaya neden olabiliyor. Örümcek ile yürümeye çalışan bebek ev içindeki eşyalara çarpıyor, kablolara takılıyor. Kimi zaman yürüteç ile birlikte yuvarlanıp, kimi zaman zehirleniyor ya da elektrik akımına kapılıyor.
Bütün bunlara rağmen bebeğinizin yürütece binmesini çok istiyorsanız 8 aylık olmasını bekleyin ve gözünüzü üzerinden ayırmayın. Bebeklerde yürüme 9. ay ya da 10. ay itibariyle başladığı için bebek 8 aylık olmadan yürütece bindirilmesi vereceği zararı arttırmaktan başka işe yaramaz. Siz siz olun bebeğiniz için yürüteç kullanmak yerine, elinden tutup gezdirerek yürümesine yardımcı olun. Hem bu sayede bebeğinizle daha da yakınlaşacaksınız. Unutmayın sağlıklı tüm bebekler en geç 14. aya kadar yürür. Bunun için acele etmenize gerek yok. Ayrıca bebekler için ortopedik ayakkabı kullanılması da çok gerekli değil. Bebeğinizin ayaklarında herhangi bir sağlık sorunu yoksa, yani her şey normal ise bebek yürümeye başladığında ortopedik ayakkabı giydirmek yerine evin içinde ayakkabısız, dışarıda da kaliteli herhangi bir ayakkabı giydirebilirsiniz.
ve DR Nilüfer Toprakçı;
Anne babalar, bazen bebeğin yürümesini kolaylaştıracağına inanarak, bazen de onun hoşça vakit geçirip eğlenmesi için yürüteç alıyorlar. Evet, gerçekten de bebekler yürüteçte hoş zaman geçirebilirler, fakat doktorunuza danıştığında bunu onaylamadığını göreceksiniz. Yürütecin, sanılanın aksine, yürümeyi kolaylaştırıcı değil engelleyici etkisi vardır. Çünkü, kolayca hareket kabiliyeti kazanan bebek, kendisi çaba harcamaya gerek duymayacak, yürüme denemelerinden vazgeçebilecektir. Üstelik yürüteçte; yürüme için özellikle önemli olan kalça ve üst bacak kasları değil, alt bacak kasları çalışmaktadır. Ayrıca, bebeğin takılıp düşme, önceden ulaşamadığı tehlikelere ulaşma riski vardır. Bebeğin emeklemesi, yerde yuvarlanması onun gelişimi açısından daha yararlıdır, hazır olduğunda nasılsa yürüyecektir
Merak edenler için belki cevap olabilir..Birçok karşıt görüş var benim için bunlar yeterli oldu.Görüşler birbirinin aynı.
Sağlıcakla..
• Balın içinde üreyebilen bir cins mikrobun, 1 yaş altındaki çocuklarda bağırsak hareketlerini ve solunum kaslarını sinsice felç etme olasılığına karşı 1 yaş altında kullanılmaması önerilir.
• Çay, hiçbir besleyici özelliği olmadığından ve demir emilimini engellediğinden bebeklere verilmemelidir.
• Yumurta beyazı en alerjik yiyecektir. Bu nedenle 1 yaşın altında kesinlikle kullanılmamalıdır.
• Yemek sularının hiçbir besleyici değeri olmadığı için bebeğe yemeğin kendisi verilmelidir. (sebze veya et)
• Meşrubatlar ve hazır meyve suları katkı maddeleri içerdiklerinden ve besleyici olmadıklarından bebeklere verilmemelidir.
• Emilim kolaylığı ve damar sertliğini önlemesi açısından sıvı yağların kullanılması önerilir. (Ayçiçek yağı, zeytinyağı, mısırözü yağı)
• Et suyu ve kemik suyunun hiçbir besleyici değeri yoktur. Etin kendisi kullanılmalıdır.