Bu Blogda Ara

27 Ocak 2012 Cuma

emzir(EME)mek..part3..sonucum

Benim dünyalar tatlısı ballı kaymaklı ekmek kadayıfım.Küçücük cimcimem.Ağzı burnu okka yavrum.Bacakları iki parmağımın boyutuna gelememiş buruş buruş teniyle ,sürekli olmak koşuluyla çığırtkan sesiyle nice sığırcık kuşlarına taş çıkaran,başı kel rengi mor,gözleri şehla yavrum..Annesinin kainat güzeli Bal kızım..kara marsığım.bal böceğim,bok böceğim uzun yollardan gelmiş.üstelik son derece konforsuz aç susuz yerde kalmış.Anne rahminin dünyadaki en konforlu yer olduğu ekmeğin elden suyun gölden geldiği sıcaklığın tam istediği gibi olduğu tıngır mıngır beşik misali sallanan canı sıkıldığında iki döneyim bağ benim bahçe benim dediği o caanım yer kızımı reddetmiş."Sen burda kalcaksın ama arkadaş sanmaki isteriz seni..Kaldığın yerde sınırlı sayıda yiyeceğin suyun ve alanın olacak.İstersen işine gelirse denmiş"..Benim kızım aza kanaat eden anasına hiç çekmeyen tuttuğunu koparan inatçı aksi kızım "kalacağım arkadaş"demiş.Kararından da ısrarla dönmemiş.Anasının bi tanesini yine anası aç koymuş.

Bal kızım doğduğu gibi annesi özlemle koynuna almış onu sarıp sarmalamış öpüp koklamış.Cennet kokusunu doya doya içine çekmiş.Ağlasa mı gülsemi bilememiş .Lakin ağlaması gülmesinden daha çokmuş.Ellerine almış kendisine göre mucize bebeğini.Üstelik Bal kızının istediği zaman gelmesini bekleyerek kızını hiç bir müdahale olmadan kendisi doğurmuş.Annesi kendini büyük bir işi başarmanın coşkusunu yaşarken kızına azminden ve boyundan büyük olan cesaretinden azminden dolayı tebrik etmiş.Bal kızın annesinin isteği olmuş .Hayallerini süsleyen ve hiçbir zaman unutamayacağı o anı hafızasının en güzel yerine konulmuş ve sürekli o büyülü anı düşünedurmuş.

Annesinin tek düşüncesi tek görevi varmış artık.Bu el kadar bebeği büyütecek "anne sütünü"içirebilmek."doyacak benim kızım ve hemen büyüyecek sağlıklı olacak"diyormuş.Dayamış koca memelerini Bal kıza.İstememiş Bal kız reddetmiş tutamamış ağzı burnu okka kız.Anne inatçı Bal kız inatçı.Böyle olunca anne galip gelmiş bu sefer.

Hastaneden çıkarken Balım vermesi gereken gramları hiç vermemişti.Sadece ve sadece emiyordu.Hastane hemşirelerine söylediğim tek şey şekerli su yada mama takviyesi istemedğim yönünde oldu.sürekli emzirecek ve kolostumu getirecektim.Bu konuda bende çok istekli vede inayçıydım.İşe yaramış olmalıydı ki Balım hiç takviye almadan kilosunu korumayı başarmıştı.işte kendime güvenim bu noktada tamdı.Ben anneydim vücudum buna hazırdı rahmim plesantam görevini yapmamış olabilirdi ama memelerim ve ben burdaydık.

Günler sonra yaklaşık bir hafta kadar sonra mobil hemşire evimize ziyarete geldi kilo kontrolümüz yapıldı ve herşey çok iyiydi.Bana yemem içmem gerekenleri ve bebeğime nasıl daha iyi bakabileceğim konusunda bilgiler veilmişti can kulağı ile dinledim tabi.Herşey tamamdı.Bebeğimi kendim yıkıyordum kendi bakımını kendim yapıyordum.ilk günden beri her ihtiyacını kendim karşıladım .dikişlerimin olmaması benim tamamen anneliğe adapte olmamı kolaylaştırdı.Ama birşey vardı tek şey ...ucu kopma kıvamına gelmiş göğüslerimin feryadı kulaklarımdaydı.Canım yanıyordu Balkız tamamen memede ikamet ediyordu.Memede yiyor uyuyor uyanıyor bakınıyor ama sürekli memede durmak istiyordu.Göğüs yaraları için birçok şey kullandım.hiçbiri bir halta yaramadı .Çünkü meme uçlarım hiç bir zaman kuru kalamıyordu.Bi zaman sonra(yaklaşık iki ay)göğüs uçlarım daha iyi olmaya başlayacaktı ama önümde uzun zaman vardı...

Göğüs yaralarından dolayı bebeklerini anne sütünden mahrum eden insanlar okuyorum vede duyuyorum.Vücudu bozulacak diye çocuk doğurmayanların yanında birde sonrasında cok acıyor deyip emzirmeyen annelere şaırmadan edemiyorum.Acaba amaçları göğüslerin diri kalmasımı yoksa çok acımasımı bilemedim doğrusu.Bencilce geliyor ama herkesin bebeği kendine diyorum vede vah vah demekten alı koyamıyorum kendimi malesef..

İlk kontrolümüz yaklaşık on gün kadar sonraydı.Balım on günlüktü ve doktorumuz Bal kızımın kilo almadığını söyledğinde kulaklarıma inanamadım.Nasıl bir tavır sergiledim bilemiyorumda nasıl yani dediğimde endişelenmeyelim bebekler ilk yirmi gün kilo almayabilirler bol bol emzirin istedikçe verin ki çocuk kilo alsın demişti.Yani kusura bakmada biz yapışık ikiz gibiyiz sıksık diye bir kavramımız dahi yok sürekli beraberiz hatta çişe bile birliikte gidiyoruz demedim diyemedim.Oldu dedim oldu emziririz daha çok

Yolda eşime "hayatım bu doktor sanırım benim istediğim doktor değil"hönkkk
_neden?
_İlgisiz geldi .Kızımla çok ilgilenmedi bide ukala gibi ya sevmedim işte.Yeterli bilgiside olmayabilir.Hissettim bunu
_değiştirelimmi yani
_evet hem kilo almamış dedi ya bence tartısı bozuk.Eve gelen hemşireninki doğruydu çocuk büyüdü çünkü bana öyle geliyor.baksana rengi bie açıldı.
_tamam gideriz canım.bana kalsa iyiydi ama
_ben birini bulayım araştırayımda ona gidelim o zaman..

Gidilir..koşa koşa ertesi gün gidilir.Sonuç Balkız kilo almamıştır doğrudur.Doktara b.k atılmıştır tarafımdan.Bu doktor daha beterini demiştir."Sütünüz yetmiyor olabilir"

ne demek sütüm yetmiyor.İnek gibiyim hatta alasıyım.devamlı emziriyorum.göğüslerim doluor.Var benim sütüm efendim bol bol var işte.O zaman sağalım sütünüzü deniyor hiç tereddüt etmeden sğıma gidiyoruz.Üst kata çıkarken ben göstereceğim onlara diyorum sütüm yokmuş kafasına atacağım o sütleri..
İnerken kafam önümde..elimde 20 cc yarım saatlik sağma sonucunda zoraki çıkan anne sütü.Bumudur?alıyormuyum boyumun ölçüsünü ağzımında payını.AZ diyor çok bilmiş doktor.ama devam edelim artabilir bebek emdikçe.Bebeğinizin çığırtkanlığı uyku uyumamasının sebebi açlık olablir diyede uyarıyor.Mama diyor geceleri yalnızca verelim sizde rahat olun bebekte..Buz gibi kesiliyorum alerjim var benim mamaya olmaz efendim diyorum bu çocuk emdikçe bu süt gelecek.

On gün sonra gidilen ikinci doktor muayenesinde Bal kızımın kilo alımının durduğu gözleniyor.İstemesenizde mamaya başlıyoruz diyor doktorumuz.her emzirmeden sonra 15 cc.ben yenik savaşçı.Olur diyorum sesim titreyerek bozguna uğramış asker gibiyim.omuzlarım düşüyor sesim çıkmıyor arabaya zor atıyorum kendimi ağlıyorum.böğüre böğüre ağlıyorum.tek diyebilecğim neden hep ben başarısız oluyorum?el kadar bebeği işte şimdide besleyemiyorum.k.çı kırık anneyim ben ..emziremiyorum..bi halta yaramıyorum..

Hem kendimle boğusuyorum hem de olmayan sütlerimle.Şuanda doğurduğum kilonun üstündeysem(hamileliğimde 12 kilo almıştım şuan 11 kilo fazlam var) içtiğim ve yediklerimdir suçlusu.Vitamaltlar promaltlar maltanalar sütümü getirmedi ama çok güzel göbeğim oldu karpuz gibi.İçtiğim sular barajları kurutur damacana damacana su içtim.yediğim bulgur pilavları sizde hakkınızı helal edin az biraz randıman aldım sizden ama kılo da yapmadınız değil hani.sütümün içeriği zengin olsun bari dedğim için indirdiğim dana etleri tavuk etleri ile büyük baş hayvan çiftliği kurulabilir di.inek gibi otlayıp yeşllik yedim ama o mantıkta yetmedi .aktarlar kankilerim onca iğrenç şeyleri bana yedirdiniz sizide yakalarsam bi ara teşekkürlerimi sunacağım.kader arkadaşım süt pompam canım dostum sende çekemedinmi ne benim sütleri seni hınzır:))

Kısacası olmayınca olmuyor.Şuan bal kızım 4.5 aylık ve ben hala emziriyorum.ondan sonrada mama yiyoruz.sütümün olmadığını hem doktorum hemde ben tescilledim.Şu yediklerime karşı azıcık sütüm olsaydı sırtım yere gelmezdi başladığım gibi 20 cc 30 cc idare ediyorum.belkide bu yediklerim sayesinde hala vardır onu bilemem ama deli gibi fışkıran bebeğimin yüzünü gözünü sileceğim sütlerim malesef hiç olmadı.aldığım göğüs pedlerini sadece misket kadar iri göğüs uçlarımı kapamak için kullanıyorum amacının biraz dışında.geceleri sütüm hiç akmadı.şuan dolgunluk bile yok.Sütünü sağıp "a benden 200 cc çıktı"diyen hatunlar idolümsünüz."ya iki saat emmedi aktı hep sütler her yerim süt oldu"diyen anneler sizi duyunca bir yerlerim düşüyor.imreniyorum hoş görün mazur görün maşşalhımı esirgemem.

Yoktu bende kabullenemedim.çok çaba sarfttim küçük doğan bebeğimin akranlarından küçük doğmasına ve doğduğunda inadım uğruna dahada gerilemesine sebep benim.Çok okudum çok dinledim çektikçe gelir dediler gelmedi.onu ye bunu ye dediler olmadı.üzüldüğüm günler çoktur.ağladığım günler bolca.Allah bebelerimizin rızkını esirgemesin.bol versin.



Emziren anneler sütünüz olduğunca emzirin
size verilen bu nimeti yavrularınızdan esirgemeyin
değerini bilin millet o sütler için neler yapıypr neler aklınız durur.
benim gibi mamaya asla diip büyük konuşmayın.
mutlu olun.olmasada eksik hissetmeyin benim gibi kendinizi yerlere atmayın.nihayetinde büyüyor sağlıklı bebeğim demeyi kabullenmeyi öğrenin ve sindirin.hepimiz anneyiz birbirimizi anlarız
sütü olmayan mama veren annelere burun kıvırmayın " a mamamı veriyorsunuz "dediğinizde o annenin kendisini yetersiz hiisetmesine sebep olmayın
çok bilmiş koca karılar "sütün yok senin aç bu çocuk aç"cümlesini biraz az kullansanız hani çok güzel olacak.

benden bu kadar süt maceralarımız çok aklıma geldikçe ve vakitte oldukça burdayım.bir kusur işlediysem affola.sütünüz bol olsun .

sağlıcakla

3 yorum:

  1. benim kardeşim de hiç süt veremedi kızına. ama şimdi çok sağlıklı maşallah. şu mamaya burun kıvırma meselesinden çok çekti kardeşim de. "her mama verdiğimde insanlar çocuğa zehir veriyormuşum gibi davranırlardı" der o günler için. seni çok iyi anlıyorum ve süt verememeyi yetersizlik olarak görenlerin de cahilliklerine veriyorum. önemli olan çocuklarımızın ve bizim sağlığımız. anneliğin her anını keyifle geçirmen dileğiyle. sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. valla zor bir durum ama ne olursa olsun bebek her türlü besin alır mamada verseniz sütte azda gelse anneliğin tadını çıkarın herkes herşeye yorum yapar bu dönemlerde

    YanıtlaSil
  3. bende öyle yapıyorum anneliğin keyfini şimdi çıkarıyorum.Önemli olan sağlıklı olması diyorum ve elimden gelenin en iyisini yaptığımı düşünüyorum

    YanıtlaSil